Szélyes lubickolt a szerepében, a közönség állva tapsolt és nevetett – így foglalhatjuk össze a hétvégét a mikházi csűrszínházban, ahová a Spectrum Színház és a Molière-darab az évad legnépesebb közönségét vonzotta ki.

Bár nem volt érdekességektől és meglepetésektől mentes az idei csűrszínházi évad, egyelőre a legtöbb nézőt a Spectrum Színház hétvégi bemutatója vonzotta Mikházára. Hogy a forró nyári este, a nevetés lehetősége, Molière neve, vagy épp Török Viola rendezése volt ilyen csábító, mindegy is már. A lényeg, hogy hosszú sorok gyűltek fel A Nők iskolájának a pénteki premierjén, valamint a szombati megismételt előadáson is.

Bár kicsit mindenki tartott tőle, hogy a nehéz, verselős szövegre, hogyan reagál majd a rímektől elszokott nézőtér, a közönség „vette a lapot”, ami nyilván a színészek munkájának is köszönhető. Ugyanakkor a téma aktualitása is vonzó volt, hiszen a férfi-nő kapcsolat, az igaz szerelem, a házasság, a felszarvazás ma is a mindennapi élet része. Ha nem is nálunk, akkor a szomszédnál.

A nők iskolájának főszerepét Szélyes Ferenc játssza, akire mintha maga Molière írta volna Arnolphe, más néven De la Souche úr szerepét. „Szokták mondani, hogy a színész lubickol a szerepében. Na, most ez az én esetemben megvalósult. Nagy élvezettel játszom ezt a szerepet. Tíz évente egyszer fordul elő, hogy egy színészre ennyire passzoljon a szerep, mint most rám” – hangoztatta Szélyes, annak ellenére, hogy igencsak megkínlódott a szöveggel. Nem csoda: másfél órán át kellett verselnie. „Nagyon szeretem ezt a Heltai Jenő-féle fordítást, de nem volt könnyű megtanulni. Másfél, egy hónapon át minden nap hajnali 4-kor, vagy 6-kor keltem és tanultam, míg csend volt. Megszenvedtem vele, míg ráéreztem a verselés ritmusára, utána már könnyebben ment. Egy-két kisebb bakit kivéve, ment is az előadás, pedig nálunk nincsen súgó” – avatott be a kulisszatitkokba a főszereplő.

A két teltházas csűrszínházi előadás után szeptembertől már a Spectrum Színház marosvásárhelyi helyszínén kerül ismét színre a komédia. Más helyszín, más körülmények, de a poénok s a színészek ugyanazok, így a nevetés ősszel is garantált.