Örökéletű témát dolgoz fel mai recept szerint a Spectrum Színház legújabb előadásában. Török Viola rendező Molière mély élet- és emberismeretről tanúskodó, sziporkázóan szellemes komédiáját, A nők iskoláját viszi színre. A premiert a mikházi Csűrszínházban tartják.

Az emberi jellemábrázolás mélysége, a bemutatott erkölcsi problémák súlyossága miatt A nők iskoláját (L’École des femmes, 1662) tekintik annak a darabnak, amellyel Molière a komédiát a tragédia művészi színvonalára emelte. A darab ősbemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében. Arnolphe szerepében is Molière lépett fel. A király harsány nevetése örökre megpecsételte az akkor még kezdő drámaíró sorsát.

Mint annyiszor, e darab központjában is a házasság áll. A felszarvazástól rettegő Arnolf biztosra akart menni, s így kiskorától nevelt leányát, Ágnest szemelte ki feleségnek, akit, hogy megóvjon minden ártó hatástól, elzárva neveltetett egy párizsi rezidenciában. Elmélete szerint, a lány ebben a művi környezetben biztosan belé szeret, hiszen más férfival nem is érintkezhet. „Itt számolja el igazán magát a főhősünk: a tudatlanság ugyanis még nem óvja meg az embert a bűntől. Ha az ember nem tudja, mi ellen védekezzen, lehet, hogy akaratlanul esik bűnbe” – magyarázza a darab tanulságát a rendező, Török Viola. Ágnes ugyanis mégsem Arnolfba, hanem gyámapja jó barátjának a fiába, Horace-ba szeret bele. A mit sem sejtő ifjú elragadtatottan számol be vetélytársának a lánnyal való együttlét örömeiről. Különböző bonyodalmak és vígjátéki fordulatok után végül Ágnes maga dönthet a sorsáról…

Az 1662-ben született történetet Török Viola rendező zenével és tánccal teszi 2015-ös előadássá, így szólal meg a rock, dzsessz, de még a flamenco is a színpadon, amit nem csak énekelnek, de táncolnak is a színészek. Ugyanakkor egy külön csavar, hogy a francia barokk szerző darabjába magyar barokk vonalat csempésznek, ugyanis Pálóczi Horváth Ádám-zenéket és Csokonay-dalokat is feldolgoznak az előadásban. Molière története verselésben hangzik a színpadról, Heltay Jenő fordításában.

A mikházi bemutató július 24-én, pénteken 21 órától lesz.

Az előadást július 25-én, szombaton 21 órától megismétlik.

A NŐK ISKOLÁJA

HELTAY JENŐ fordítása

Személyek:

Arnolphe, más néven De la Souche úr ● Szélyes Ferenc

Ágnes, ártatlan fiatal lány, Arnolphe neveltje ● Nagy Beáta

Horace, Ágnes szerelmese ● Kinda Szilárd

Chrysalde, Arnolphe barátja ● Kovács Károly

Jegyző ● Kovács Károly

Alain, Arnolphe inasa ● Kovács Károly

Georgette, Arnolphe cselédje ● Szász Anna

Orante, Horace apja, Arnolphe jóbarátja ● Kárp György

Enrique, Chrysalde sógora ● Székely- Szabó Zoltán

RENDEZŐ: Török Viola

ZENE: Kelemen László

Gitár, fuvola: Kovács Károly, brácsa: Kelemen László, hegedű Tőkés Imola

KOREOGRÁFIA: Tőkés Imola

DÍSZLET: Török Viola

JELMEZ: Takács Tímea

FÉNY-HANG: Incze Róbert