Beválogatták a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjének programjába a Spectrum Színház egyik előadását. Május 18-án indul a budapesti Thália Színházban a fesztivál, amelynek keretében öt napon keresztül három színpadon tíz produkciót láthat majd a közönség, köztük a Spectrum Színház Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabját is.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét évről évre azért tartják, hogy kicsit a magyar főváros közönsége is betekintést nyerjen a határon túli magyar színházak munkásságába. Idén Kassa, Újvidék, Szabadka, Marosvásárhely, Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy kínálatából nyerhet ízelítőt a budapesti közönség.

A Spectrum Színház nem először mutatkozik be a szemlén, múlt évben a Boszorkányt, azelőtt a Vitéz lélek című előadást mutatták be, idén pedig Matei Vișniec a csehovi Sirály továbbgondolása, a Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című előadás került be a szemle programjába. Török Viola, az előadás rendezője, s egyben a színház művészeti vezetője szerint ez nem csak azért kiváltság, mert így Budapesten is megismerhetik a Spectrum Színház tevékenységét, de egyben szakmai elismerés is, ugyanis jó néhány színház számos előadásának megtekintése után válogatták be a Nyinát a szemle programjába. „Szereti a szakma az előadást, ennek nagyon örülök. Ugyanakkor újdonság is lesz a budapesti közönségnek, ugyanis még nem játszották ott ezt a darabot, itthon is csak a gyergyóiak, majd mi vittük színre” – fogalmazott a rendező a Franciaországban élő román szerző Csehov nyomán készült művéről.

Török Violának amúgy ez a fesztivál azért is különleges, mert a Nyina mellett egy másik, 2014-es rendezése is bemutatásra kerül a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, ugyanis a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámája is szerepel a szemlén, Sebestyén Aba előadásában.

Dózsa előadást május 20-án, pénteken este 19 órától, míg a Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című előadást májusi 21-én, szombaton délután 16:30 perctől az Arizona stúdió termében tekintheti meg a közönség.