Az Übü a király bemutatójára április 14-én került sor a Spektrum Színház marosvásárhelyi előadótermében, Bodolay Géza rendezésében.

Alfred Jarry (1873-1907) a francia irodalom “elátkozott költői” között is az egyik legrendkívülibb és legexcentrikusabb alak. Az Übü király groteszk, archetipikus képekből egy mitikus alakot és egy teljes világot teremtett. A dráma eredetileg diáktréfának szánódott, Jarry iskolájának, a rennes-i líceumnak egyik tanára ellen. Übü alakja szilaj, kegyetlen karikatúra az ostoba, önző polgárról, ahogyan azt egy diákfiú könyörtelen tekintete látja; ám több puszta társadalmi szatíránál. Rémületes képe az ember gonoszságának és kegyetlenségének.

Az abszurd átiratot Bodolay Géza Jászai Mari-díjas színházi rendező, egyetemi oktató, érdemes művész készítette, aki elmondta: a darabbal először egyetemista korában találkozott. „Már harminc éve is az lehetett az ember történelmi-világhelyzeti benyomása, hogy szinte mindenhol Übü a király. A fizikatanárból eredetileg tréfából főhőssé írott idióta főnök, mint meghatározó főerő – valamilyen formában mindannyiunkkal szembejön azóta is. Talán éppen ez a legijesztőbb és legmulatságosabb, hogy az éppen deklarált és skandált jelszavaktól függetlenül Übüéknek egyre megy: minden hatalmat az Übüség kezébe! Ennek variánsait több száz éve élvezhetjük” (Bodolay Géza).

A jelenlegi átiratban az Übü királyt és A láncravert Übüt dolgozta össze. Így egyszerre jelenik meg Übü a saját akaratát másokra erőltető „szabad” emberként és rabként is.

A színészeink: Pál Hunor, Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Tatai Sándor
Jelmeztervező: Takács Tímea
Díszlettervező: Székely László
Rendező és dramaturg: Bodolay Géza