“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Tamási Áron születési évfordulójára készülünk Farkaslakára abban a hitben, hogy a színház a múltban és jelenben élők fájdalmait, harcait és reményeit hivatott tükrözni.

Tamási Áron 1897. szeptember 20-án született abban a faluban, amelyet aztán költői magasságokba emelt.

Farkaslakán a falu nagy szülöttére emlékezünk Tamási Áron születésének 123. évfordulóján.

A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház bemutatja TAMÁSI ÁRON- TÜNDÖKLŐ JEROMOS című előadását szeptember 20-án, vasárnap este 19 órától Farkaslakán.

TAMÁSI ÁRON
TÜNDÖKLŐ JEROMOS

Történik egy erdélyi faluban, adventi időszakban, amikor « a Fekete felhő,… ráereszkedik a falura és megzavarja a nyájakat és az emberek jóravaló lelkét, » és nem marad más, csak a remény, hogy « nem veszett el bennünk a … »


„A Tündöklő Jeromos egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg. Tamási rituális színháza az adventi időszakot idézi: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét.


Már zenészként is a zene színpadi megjelenítése foglalkoztatott, rendezőként mindig olyan darabokat választok, melyeknek erőteljes költői világát a zene szervesen egészíti ki. Főleg a magyar népzene kimeríthetetlenül gazdag, minden élethelyzetre és történelmi korra harmonizáló anyaga jelent számomra örök lehetőséget, hogy a szóban elmondhatatlant megsejtesse a színpadon. Euripidész, Shakespeare, Moliére, Csehov mellett természetesen Tamási Áron világához áll a legközelebb a magyar népzene és néptánc, előadásaimban (Boldog nyárfalevél, Hullámzó vőlegény, Vitéz lélek) ezt a formanyelvet használom.


Meggyőződésem, hogy a néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe lesz egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések, és amely előadás igazi főszereplője a nép. Ezért nagy lehetőséget jelent, hogy a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színházzal együtt egy közös produkcióban sajátos erdélyi hangvételben megjelenítse Tamási Áron szellemiségét.“


Török Viola, rendező

Szereposztás:
TÜNDÖKLŐ JEROMOS – Nagy István
SÁSKA MIHÁLY – Györffy András
GÁSPÁR – György Károly
BAJNA GÁBOR – Farkas Sándor-Csaba
ÁGNES – Márton Emőke-Katinka
ÁKOS – Török László
BÁLINT – Bíró Nimród-Olivér
LINA – Kásler Magda
BELLA – Czikó Juliánna
GYULA – Ruszuly Ervin
CSENDBIZTOS – Török Attila
PLÉBÁNOS – Duka Szabolcs
JEGYZŐ – Szász Róbert
KÁNTOR – Kárp György
MARCI – Tatai Sándor
NŐRINC – Barabás Levente
ELEK – Szász Péter
SZABÓNÉ – Szász Anna

A FALU NÉPE – A Maros Művészegyüttes táncosai
MUZSIKÁL – A Maros Művészegyüttes zenekara

ZENE | Kelemen László (zeneszerző, zenei szerkesztő)
KOREOGRÁFIA | Horváth Zsófia
A KOREOGRÁFUS MUNKATÁRSA | Ruszuly Ervin, Farkas Sándor-Csaba
DÍSZLET-JELMEZ | Takács Tímea
SÚGÓ | Sugó Erzsébet
RENDEZŐ | Török Viola

Előadás helyszíne: Farkaslaka, Sportbázis
Előadás időpontja: 2020. szeptember 20., 19 órától