A Spectrum Színház idei évadának első vendégjátéka Veszprémről érkezik. A Jászai Mari: Magam keresése című monodrámát Juhász Róza önálló estjeként tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség szeptember 30-án és október 1-én.

Az 1850. február 24-én született Jászai Mari a magyar színjátszás felejthetetlen tragikája. Olthatatlan tudásvágya korának legműveltebb személyiségei közé emelte. Tehetsége, mindent elsöprő drámai ereje kortársait arra indította, hogy alakításairól tanulmányokat írjanak. Több mint ötven éven át láthatta a közönség a nemzet színházának színpadán. Az a közönség, amely rajongásig szerette és ünnepelte estéről estére. Tudjuk, hogy Petőfi és Széchenyi volt számára az a két géniusz, akiket minden lehetséges módon hirdetett. Rendületlenül szavalta imádott Petőfije verseit, Nagycenkre pedig évente elzarándokolt Széchenyi sírjához.

Az utókor sajnos már nem gyönyörködhet megrendítő alakításaiban, de írásai és a kortársak beszámolói segítségével a Juhász Róza főszereplésével megjelenő monodráma megidézi alakját és küzdelmeit, amelyeket nem utolsó sorban saját magával vívott. A monodrámát Jászai Mari levelei és naplója alapján Dömölky János írta és szerkesztette, az előadás rendezője is ő maga. Az előadásban a felejthetetlen tragika kérlelhetetlen őszinteséggel kutatja saját jellemét, értékeit és hibáit. Ennek a vívódásnak lehet tanúja a néző, miközben kirajzolódik a művésznő nem mindennapi alakja. Volt egy csodája a magyar színművészetnek, aki példaképül szolgálhat a jövő nemzedéke számára.

Jászai Marit Juhász Róza játssza. A Veszprémi Petőfi produkcióját szeptember 30-án, szerdán és október 1-én, csütörtökön 19 órától lehet megtekinteni a Spectrum Színházban.