Részletek

2023.06.15.    
20:00 - 21:00
Marosvásárhelyen is előadásra kerül, a nagy sikerű Anyaöl című monodráma, Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház erdélyi kötődésű, Jászai- és Mensáros-díjas színművészének előadásában.
Újhelyi Kinga a szilágysági Sarmaságon született, a nagyváradi tanítóképzőben érettségizett, színművészeti tanulmányait Marosvásárhelyen végezte. Anyaöl c. előadását, az érmihályfalvai születésű Dancs Rózsa Pokoljárás c. önéletrajzi, dokumentumregényéből állította színpadra, Szabó K. István rendezésében.
Az előadás a Ceaușescu-diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja, Dancs Rózsa, volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő és családanya drámai történetén keresztül, aki mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban, csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekével, és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Mindenáron gyermekre vágyott, de nyolc terhességéből csak két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.
Újhelyi Kinga számára ez a monodráma igazi „szív-ügy”, úgy érzi, valamennyi előadás egy-egy rekviem minden meg nem született, vagy megszületett, de halálra vagy árvaházara ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára. Nagy izgalommal várja a találkozást az erdélyi közönséggel, mert úgy gondolja, az erdélyiek lelkében, gondolataiban a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él, és hihetetlen hatással van az emberekre, környezetének szociális és gazdasági állapotára. A fiataloknak pedig, akiknek már nincsenek átélt emlékeik a korról, ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra.
A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Magyar Házak Hálózatának szervezésében, 2022. október 29. és november 6. között megvalósuló turné keretében, Szatmárnémetiben, Sarmaságon, Érmihályfalván, Nagyváradon, Aradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron láthatja a közönség az előadást.
Marosvásárhelyen, 2022. november 5-én, szombaton, 19 órai kezdettel, a Spectrum Színházban kerül bemutatásra.
Az előadás videóajánlói az alábbi linkeken tekinthetők meg:

https://www.youtube.com/watch?v=JIgfYoKytqM
Belépés díja: 25 Lej, kedvezményes jegy 20 Lej.
A jegyek kiválthatók a Spectrum Színház jegypénztárában hétköznap 10.00-13.00 óra között, illetve az előadás előtt 2 órával.
Előzetes foglalás a 0744 301875 telefonszámon.
ANYAÖL

Az előadásról

ANYAÖL - ÚJHELYI KINGA ELŐADÁSA MAROSVÁSÁRHELYEN

Igazi „szív-ügy” Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház erdélyi kötődésű, Jászai- és Mensáros-díjas színművészének előadásában „ANYAÖL”. Ez a monodráma, számára „szív-ügy”, úgy érzi, valamennyi előadás egy-egy rekviem minden meg nem született, vagy megszületett, de halálra vagy árvaházara ítélt, pusztulásba hajszolt életért.