Ez a darab jelenleg nincs műsoron

Műfaj: Dráma

Rendezte: VIDNYÁNSZKY ATTILA

Söptei Andrea

Szarvas József

Berettyán Sándor

Szász Anna

Márton Emőke-Katinka

Tatai Sándor

Ruszuly Ervin

Varga József

 

PRÍMÁS | Kiss B. Ádám

TÁNCOSOK | Sosovicza Fanni, Bodnár Dániel

DÍSZLETTERVEZŐ | Székely László

DRAMATURG | Verebes Ernő

JELMEZTERVEZŐ | Bianca Imelda Jeremias

ÜGYELŐ | Lencsés István

SÚGÓ | Kabódi Szilvia

RENDEZŐASSZISZTENS | Herpai Rita

Részletek

A budapesti Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciója.

Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli.

Sára asszony és férje, György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt.

György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást.

De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében.

Döbrentei Sarolta (1973) számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben.

DÖBRENTEI SAROLTA – SÁRA ASSZONY