2019. március 30-án tartottuk Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes épületében a Csak Tiszta Forrásból országos népdalvetélkedő marosszéki szakaszát.

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

48 népviseletbe öltözött gyerek vett részt a versenyen, négy korcsoportban.  Legtöbben a második-harmadik, valamint a negyedik-ötödik osztályosok mezőnyéhez tartoztak.

Az értékelő bizottság nevében Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője ismertette a versenyszabályzatot. A vetélkedőre tíz, helyi forrásból származó népdallal lehetett benevezni. A repertoárból két dal hangzott el, az elsőt a versenyzők választották, a másodikat a – Török Viola, Kásler Magda népdalénekes, néptáncos, Moldován Horváth István zenész, zenekarvezető, Boér Károly rádiós szerkesztő, zenei szakértő alkotta – zsűri jelölte ki.

Az eredményhirdetés előtti percekben a szervezők valamennyi versenyzőt színpadra szólítottak, és ajándékcsomaggal jutalmaztak.

A legkisebbek korcsoportjában a harasztkeréki Osváth Ingrid Bella, a marosvásárhelyi Farkas Boglárka és Ziliniszki Delinke Dorottya harmadik helyezést ért el, a nyárádszeredai Kolozsvári Boróka és Török Krisztina, a mezőbándi Nagy Linda és a marosvásárhelyi Bálint Márk Csaba második díjas lett, az első díjat pedig a nyárádszeredai Csiszér Viola, a Deák Farkas Általános Iskola diákja és a gernyeszegi Szász Csanád László, a Teleki Domokos Általános Iskola tanulója vihette haza.

A negyedikesek–ötödikesek mezőnyében a mezőmadarasi Balázs Irénke Gizella és a marosvásárhelyi Preg Tamás különdíjat, a szovátai Kacsó Barbara és a nyárádgálfalvi Kászoni Bernadett harmadik díjat kapott, a nyárádszeredai Marton Gellért és a göcsi Pap Dániel második helyezést ért el, az első díj pedig a Nyárádszeredából érkezett Siklódi Rékát, a Deák Farkas Általános Iskola diákját és a szászrégeni Hornung Andrea Helgát, a Petru Maior Általános Iskola tanulóját illette meg.

A két felsőbb korcsoportot az alacsony létszám miatt a zsűri egy kategóriában értékelte. Harmadik díjat a csíkfalvi Fülöp Antónia Blanka kapott, a mezőpaniti Gálfalvi Rebeka Evelin és a nyárádszeredai Aszalos Hilda második lett, az első díjat pedig Korondi Zsófia Tünde marosvásárhelyi bolyais diák érdemelte ki. A díjazás után az első helyezettektől még meghallgathattunk egy-egy népdalt. A negyedikesek-ötödikesek mezőnyének két első díjasa, valamint a legfelső korcsoport győztese Csíkszeredában a székelyföldi regionális döntőn mutathatja meg újra tehetségét.