Január 14-től kezdődően négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek Szatmárnémetiben a ma is használt színházépület avatásának 130. évfordulójára.

A rendezvénysorozat első napja pedig kísértetiesen hasonlít majd a korabeli átadásra: órára pontosan 130 évvel később, január 14-én 19:30 órai kezdettel a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek majd színpadra, ugyanúgy, ahogy annak idején is történt.

A mai Északi Színház épülete Szatmárnémeti második színházépülete. Alapkőletétele 1889. május 18-án volt. 1892. január 14-én adták át az épületet, ünnepélyes megnyitó keretében. Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

- a Maszol.ro portálról

 

Közzétette idei évadának májusi műsorrendjét a marosvásárhelyi Spectrum Színház is. A hónap folyamán a társulat saját produkcióit, valamint különböző vendégelőadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők Marosvásárhelyen.

Május 11., szerda, 19:00 óra – Irodalmi Szalon-est Háy Jánossal az Irodalmi Karaván II. keretében. Közreműködik Dálnoky Csilla színművész. Az esemény házigazdája és a beszélgetés moderátora Juhász Anna irodalmár, az előadásra a belépés ingyenes. Háy János kötetei a helyszínen megvásárolhatók, a szerző a helyszínen dedikál.

Május 12., csütörtök, 19:00 óra – Bogdán Zsolt: Amikor. Előadás Bartis Attila novelláiból és közönségtalálkozó Bartis Attilával az Irodalmi Karaván II. keretében. Ezt követően Irodalmi Szalon-est lesz a szerzővel, a Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas marosvásárhelyi íróval. Jegyvásárlás a helyszínen, helyfoglalás a 0744-301-875-es telefonszámon. Az esemény házigazdája és a beszélgetés moderátora Juhász Anna irodalmár. Bartis Attila kötetei a helyszínen megvásárolhatók, a szerző a helyszínen dedikál.

Május 13., péntek, 19:00 óra – Übü a király. Spectrum Színház.

Május 15., vasárnap, 19:00 óra – Fesztivál Akadémia. Koncert a Kultúrpalotában. A Fesztivál Akadémia Budapest 2022 tavaszán a FAB Ensemble művészeivel koncertturnéra indult. Különleges koncertprogrammal várja a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár muzsikus barátaikkal az érdeklődőket. Műsoron: Csajkovszkij: a-moll trió, op. 50. Előadja Kokas Katalin (hegedű), Fenyő László (cselló), Bogányi Gergely (zongora). Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25. Előadja Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Fenyő László (cselló), Bogányi Gergely (zongora).

Május 17., kedd, 19:00 óra és május 20., 19:00 óra – Függöny. Spectrum Színház.

Május 23., hétfő, 19:00 óra – Übü a király. Spectrum Színház.

Május 25., szerda, 19:00 óra – Covid 19. Spectrum Színház

https://e-nepujsag.ro/index.php/articles/sajat-produkciok-es-vendegeloadasok-a-spectrum-szinhazban?fbclid=IwAR3yZOndykkuCbcLsd_uFHpQWnv93-Oq4dUgvWppY9ymwKZ-cuA4JHHZ_9s

 

Rólunk Írták

Top