Január 14-től kezdődően négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek Szatmárnémetiben a ma is használt színházépület avatásának 130. évfordulójára.

A rendezvénysorozat első napja pedig kísértetiesen hasonlít majd a korabeli átadásra: órára pontosan 130 évvel később, január 14-én 19:30 órai kezdettel a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek majd színpadra, ugyanúgy, ahogy annak idején is történt.

A mai Északi Színház épülete Szatmárnémeti második színházépülete. Alapkőletétele 1889. május 18-án volt. 1892. január 14-én adták át az épületet, ünnepélyes megnyitó keretében. Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

- a Maszol.ro portálról

 

Ismét Erdélyben turnézik az Irodalmi Karaván: május 11–15. között kapcsolódhat be a közönség a budapesti Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programjába, amely rendhagyó irodalomórákkal, esti szalonbeszélgetésekkel és a Csíkszeredai Könyvvásáron való részvételével szólítja meg az olvasni szeretőket.

Öt napon keresztül három városban és egy kiemelt könyves rendezvényen mutatkoznak be az írók, alkotó vendégek: Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Csíkszeredában, a könyvvásáron.

A meghívott vendégek közt szerepel Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő, Bartis Attila Marosvásárhelyen született, Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas író, akihez kapcsolódik Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész, érdemes és kiváló művész, Nagy Koppány Zsolt Marosvásárhelyen született Térey-ösztöndíjas író, szerkesztő, Farkas Wellmann Endre Marosvásárhelyen született, József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas költő, szerkesztő, Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész, Dálnoky Csilla színművész, Balázs Imre József irodalomtörténész és Balla Gergely, a Platon Karataev frontembere és szövegírója. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket és a könyvvásári beszélgetéseket moderálja.

„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – Kányádi Sándor gondolatával indult útjára idén az Irodalmi Karaván, amely az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával – olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

 Az Irodalmi Karaván a tervek szerint Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. A januári, nagyon sikeres első alkalommal Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre jutott el a program. „Az első Irodalmi Karaván utazás januárban számos lehetőséget adott a találkozásra: író vendégeinkkel telt házas fellépéseken beszélgettünk a könyvek születéséről, az irodalmi elődökről és olyan kiemelt dátumokról, mint Nemes Nagy Ágnes születésének 100., vagy Tamási Áron születésének 125. évfordulója.

Most tavasszal, visszatérve Erdélybe, újabb városokat érintve ezt a megkezdett utat folytatjuk, ezúttal a beszélgetések mellett már egy gyönyörű szabadtéri Tamási-kiállítást is bemutatunk a székelyföldi közönségnek” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója.

Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalom szakmai igazgatója rámutatott, azt az utat kezdték el idén járni, hogy „keverik” a klasszikus irodalom szerzőit és a kortársakat.

Az összecsengésekre vagyunk kíváncsiak, és arra, hogy egy-egy – életrajzilag lezárt – életmű miként élhet vagy él tovább egy aktívan alakuló másikban.

Akit egy név vagy alkotói hang bevonz, annak felfedezés és új irodalmi élmény lesz egy másik. Ehhez kapcsolódik, hogy egyre többször vonunk be társművészeket is, színészeket, zenészeket – elképzeléseink szerint így még izgalmasabb és talán felejthetetlenebb lesz egy-egy programösszeállítás” – mondta a szakmai igazgató. Az ötnapos utazást a szervezők videón rögzítik, így tartalmas beszámolók és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

A program

Május 11-én, szerdán 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Irodalmi Szalon-est Háy János íróval és Dálnoky Csilla színművésszel,

május 12-én, csütörtökön 19.00 órakor Marosvásárhelyen a Spectrum Színházban Amikor előadás Bogdán Zsolt színművésszel Bartis Attila novelláiból és Irodalmi Szalon-est a szerzővel,

május 13-án, pénteken 20.00 órakor Kolozsváron a Kolozsvári Magyar Színház kamaratermében Irodalmi Szalon-est Bartis Attilával,

május 14-én, szombaton a Csíkszeredai Könyvvásáron: 14.00 órakor Tamási125 szabadtéri kiállítás megnyitó, 15.00 órakor Farkas Wellmann Endre és Nagy Koppány Zsolt írókkal közönségtalálkozó és beszélgetés, 16.00 órakor „A szarvassá változott fiú” – Juhász Ferenc mottójával az irodalom nagyjai egykor és ma beszélgetés Juhász Anna, Vecsei H. Miklós színművész és Balázs Imre József irodalomtörténész részvételével, 17.00 Bemutatkozik a POKET Zsebkönyvek – zenés beszélgetés a POKET négy éves története kapcsán Vecsei H. Miklós színművész és Balla Gergely zenész (Platon Karateav) részvételével, 19.00 órakor Irodalmi Szalon-est - Bartis Attila író és Bogdán Zsolt színművész szereplésével, 20.00 – Mondjad, Atikám! – előadás és beszélgetés Vecsei H. Miklós színművésszel;

május 15-én, vasárnap 10.00 órakor a Csíkszeredai Könyvvásáron Balla Gergely Partért kiáltó című kötetének zenés bemutatója a szerzővel és Vecsei H. Miklós színművésszel.

https://kronikaonline.ro/kultura/kolozsvarra-vasarhelyre-es-csikba-erkezik-a-masodik-irodalmi-karavan?fbclid=IwAR1SBRPmm5T2UNPcT6rQvEWtLX8S2hnTDEzzcBOxJGTMMn7zQ8EVb-6t4Sw#

 

 

 

 

 

 

Rólunk Írták

Top