Június 5-én fejeződött be a Spectrum Színház Egyesület szervezésében, a nyárádszentlászlói régi iskolában, egy felnőtteknek szóló műhelyfoglalkozás, ahol Kelemen Vera szövőházat rendezett be kilenc szövőszékkel. Csiki Emőke nemezműhelyében jelenleg is folyik a tevékenység. A műhelyfoglalkozások célja a tudásátadás, a hagyományos kézművesmesterségek felelevenítése, megőrzése. 

Kelemen Vera vállalta fel, hogy a műhelyében, szövőasszonyok segítségével, 30 órás műhelyfoglalkozást tart felnőtteknek, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a szövés történetével, a szövőszék felépítésével, a különböző minták jelentésével és nem utolsósorban az anyag előkészítésével, feldolgozásával. A műhelymunkán tarisznyákat, tányéralátéteket, tányértörlőket, kisebb szőnyeget, lábtörlőket, neszesszereket, laptoptáskákat készítettek a résztvevők.

A program keretében, szintén a Spectrum Színház Egyesület szervezésében, április 12-én kezdődött Csiki Emőke textilműves nemezkészítő műhelyében a 40 órás foglalkozás, amely jelenleg is tart. A résztvevők megismerkednek a nemez hagyományos készítési módszereivel, a formákkal és motívumokkal, melyek segítségével ma is jól hasznosítható tárgyakat terveznek és készítenek tűnemezeléssel és vizes technikával.   Mindkét műhelyfoglalkozás a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg. 

Augusztusban, a Hagyományok Háza támogatásával, Nyárádszentsimonban, a Harangláb Kulturális Egyesülettel közösen szervezik a kosárfonó tanfolyamot. Ráduly János siménfalvi kosárfonótól, a népművészet mesterétől lehet majd megtanulni ezt a foglalkozást; ő apai ágon, negyedik generációként viszi tovább ezt a kézművesmesterséget – tájékoztatott Adorjáni Réka, a Spectrum Színház Egyesület munkatársa.

 

Eredeti cikk megtekinthető a következő link-en: https://www.e-nepujsag.ro/articles/kezmuvesmestersegeket-tanultak-a-felnottek?fbclid=IwAR1h_4kKkpN_fMEvFuLXoGgUef52fyisIL8_Tyk59c5HJSiGJBiJcci8SUY

 

 

 

 

 

 

Rólunk Írták

Top