Antal Erika

Új bemutatóra készül a Spectrum Színház, amely november 18-án, szombat este 7 órától Euripidész Médeia című drámáját viszi színre Török Viola rendezésében. A dráma fordítója Rakovszky Zsuzsa.

Török Viola értelmezésében Médeia az igazságot keresi a világban – hangzott el a sajtótájékoztatón

Fotó:AntalErika

Beharangozó sajtótájékoztatót tartott a rendező, a színészek, a jelmeztervező szerdán, amelyen a darab újszerű értelmezéséről, a szerepek megformálásáról beszéltek.

 

Euripidész Médeia című drámája a második produkciója a Spectrum Színház 2017/18-as évadának

– mondta Török Viola társulatvezető, az előadás rendezője, aki másfajta megközelítéssel fogott hozzá a darabhoz, eltekintve attól a sablon-szerű értelmezéstől, ahogy eddig – többnyire – ábrázolták a drámairodalom e sokat vitatott nőalakját és történetét.

Régóta foglalkoztat e téma, Euripidész nagyon komplex gurát teremtett. Számomra Médeia egy modern nő, aki magában hordozza azt a harcos princípiumot, ami e kegyetlen világban szükséges, hiszen a mai nők önmaguk harcolnak a megélhetésükért, sokszor mindenféle empátia, segítség nélkül

– fogalmazott a rendező. Médeia nem fogadta el a beskatulyázást, harcolt az igazáért, nem hagyta bosszú nélkül a rajta esett sérelmeket, ez a mai üzenete a darabnak – hangsúlyozta Török Viola.

 

Az előadásban Médeiát Márton Emőke-Katinka alakítja, aki számára az eddigi szerepei közül ez a legnehezebb, hiszen olyan mélységekbe kell elmerülnie, hogy megismerje a főhősnőt, hogy még mindig keresi, megpróbál azonosulni vele.

Az igazságkeresés az ő útja, ami az én utam is

– mondta el a színésznő.

Iászon szerepében Korpos Andrást, a Marosvásárelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészét láthatja a közönség. Az általa megformált   guráról a színész úgy fogalmazott, az áldozata a mai anyagias világnak, nincs saját akarata, sodródik az árral. Azért áldozat, mert neki csak úgy adatik meg, hogy létezzen, ha eladja lelkét-testét, fejet hajt. Szász Anna, a dajka szerepében összetett   gurát alakít, nem csak társalkodónője és őrangyala Médeiának, de kapocs is az égiek és földiek, valamint úrnője között, aki tehetetlenül szemléli a történteket, amiket korábban megjósolt, és elengedi Médeiát. Kréon, Korinthosz királya szerepét Kárp György alakítja, Aigeuszt, Athén királyát Tatai Sándor. Mindkét király a jó és a rossz, a fehér és a fekete jellemzők hordozója, bár többnyire hajlamosak vagyunk jónak és rossznak mondani őket, és szembeállítani egymással – mondták szerepeikről a színészek.

Euripidész darabját 431-ben mutatták be, azóta folyamatosan érdekli a világot a dráma témája, foglalkoztatja a rendezőket, a színházat. Török Viola értelmezésében

 

Médeia az igazságot keresi a világban, a földi hatalmasoknál, de nem kapja meg azt, utána fordul az istenekhez, vagyis saját lelkiismeretéhez és önmaga szolgáltat igazságot, önmaga kénytelen kialakítani azt a stratégiát, amelyben a bosszú is helyet kap.

 

 

 

 

Rólunk Írták

Top