Döbrentei Sarolta

Sára asszony

 

A budapesti Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciója

 

Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli.

Sára asszony és férje György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást.

De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében.
 
Döbrentei Sarolta (1973) számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben.

 

Szereplők:

Sára – SÖPTEI ANDREA m.v.

György – SZARVAS JÓZSEF m.v.

Demeter Mór, lelkipásztor – BERETTYÁN SÁNDOR m.v.

Bözsi néni – SZÁSZ ANNA

Erzsike – MÁRTON EMŐKE-KATINKA

Miksai Tibor, doktor – TATAI SÁNDOR

Demeter Boldizsár, diák – RUSZULY ERVIN

Idős lelkipásztor – VARGA JÓZSEF m.v.

 

Prímás: Kiss B. Ádám m.v.

Táncosok: Sosovicza Fanni, Bodnár Dániel m.v.

 

Díszlettervező: Székely László          

Dramaturg: Verebes Ernő

Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias                                 

Ügyelő: Lencsés István                                              

Súgó: Kabódi Szilvia                         

Rendezőasszisztens: Herpai Rita

 

RENDEZŐ: VIDNYÁNSZKY ATTILA

 

Jegyek a Spectrum Színház jegypénztárában (Rózsák tere 13 szám) vásárolhatók, hétköznapokon 9 és 12 óra között, érdeklődni a 0744-301-875-ös telefonszámon, naponta 9 és 18:00 óra között, illetve online jegyvásárlás a https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/470071/Spectrum-Szinhaz oldalon.

 

Top