Kincses Elemér Az ugrás című darabjából készült monodrámát Ács Tamás színművész adja elő. A produkciót a szerző rendezte.


Az ugrás Dugovics Titusz képzeletbeli monológja a nándorfehérvári ütközet alatt. A szerző a hőssé, hazafias mítosszá válás közben emberi sorslibikókát teremt. Történelmi, hitbéli, morális, nemzeti és globális kérdésekkel is foglalkozik a 2005-ben megírt drámájában, amely erősen aktuális üzenetet hordozott a mának.


Dugovics Titusz egyébként a kutatások szerint az sem biztos, hogy létezett. A hőstette legendaként terjedt az időben, hogy 1456. július 21-én Nándorfehérvár falainál magával rántott egy törököt. Hunyadi János serege legyűrte a török ostromlókat, megállította a hódításukat, miközben a történészek szerint Dugovics csak a fantázia szüleménye és nem történt meg az önfeláldozó ugrása sem.


Kincses Elemér nem igazságot szolgáltatott ebben a kérdésben, hanem írói fantáziáját, gondolatait már-már költői képekben fogalmazva megteremtette az élet és történelem viharaiban élő hőst, lelkét, képzeletbeli múltját, szerelmeit. Olyan embert, akinek csatabeli sorsát ábrázolta, s közben számtalan kérdést hagyott ránk. Akár ugrott a várfalról vagy a kutatók szerint mégsem.

 

 

 

Jegyek a Spectrum Színház jegypénztárában (Rózsák tere 13 szám), hétköznapokon 9 és 12 óra között, telefonos helyfoglalás a 0744-301-875-ös számon, naponta 9 és 19 óra között, illetve awww.biletmaster.ro oldalon.

 

Top