Tévedések

 „Nero kora a lehető legsötétebb kor. Soha úgy meg nem alázták az embert emberi mivoltában, mint akkor.” – Szatmári Állami Magyar Színház, műsorfüzet, 1978.

Tévedés: Auschwitz, Gulag, Duna-csatorna, kollektivizálás, ’56, bányászostrom, augusztus 10. Folytathatnám a felsorolást, inkább abbahagyom.

„Tudjuk már, hogy reménytelen kor a történelemben nincs.” – 1978

Tévedés: érdemes végignézni egyetlen TV-híradót, vagy kétségbeesetten tudomásul venni, hogy a gyerekeink kezéből eltűnőben van a könyv, a szívükből a hit. Szinte megállíthatatlan az a folyamat, aminek következményeként tűnik el életünkből a szépség, mint ahogyan a kereszt tűnik el a svédországi osztálytermek falairól.

„Nero korában már fenyegette Rómát az egyre több bevándorló barbár népcsoport.” – 1978. Egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a beözönlő idegenek százezreivel. Két-három emberöltő elég volt a Birodalom összeomlásához.

A mai helyzetet ismerjük. A holnap..? – félek végiggondolni. Hagyjuk a politikát, ez egy színházi előadás. Itt vagyunk együtt, gondolkodjunk együtt, aggódjunk együtt, és igen – reménykedjünk együtt.

„Mostmár vigyázzatok ti Rómára! Fogjatok össze! Ha nem, ti lehettek a következők. A rációnak élni kell!” Ez az utolsó mondat 1970-ben született. Ma sem tudok mást mondani.

 

Kincses Elemér

 

Seneca – Tatai Sándor | Paulina – Szász Anna | Nero – Zalányi Gyula | Poppea – Márton Emőke-Katinka | Spectro – Kárp György | Vicius – Ruszuly Ervin | Appius – Czikó Juliánna

 

Írta és rendezte: Kincses Elemér

Díszlet- jelmezterv: Takács Tímea

Hang- és fénytechnika: Incze Róbert

Súgó: Sugó Erzsébet

 

 

 

Jegyek a Spectrum Színház jegypénztárában (Rózsák tere 13 szám) vásárolhatók, hétköznapokon 9 és 12 óra között, érdeklődni a 0744-301-875-ös telefonszámon, naponta 9 és 18:00 óra között, illetve online jegyvásárlás a https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/470071/Spectrum-Szinhaz oldalon.

 

Top