Ibsen 1899-ben írt „drámai epilógusa” valójában csak a formájára nézve drámai mű, ha a lényegét vesszük szemügyre, akkor inkább zord lírai költemény, a művészetért önmagát feláldozó ember tragikus csalódásának a kifejezése.

A korosodó Rubek professzor, a híres szobrász és fiatal felesége, Maja már nem szereti egymást. Maja a saját jövőjét a vad vadásszá transzponált Ulfhejm földbirtokosban véli megtalálni. Férje jövője legsikeresebb szobrának egykori modellje, a feledés vagy a nemlét homályából elősejlő Irenéhez kanyarodik vissza. Bármerre is indulnak, egyetlen dolog hiányzik belőlük az úton: a cselekvő szeretet.

„Ha mi, holtak, feltámadunk… – azt látjuk, hogy sohasem éltünk.” Mintha Tolsztoj szavai csengenének vissza: az ember a halállal szembesülve érti meg, hogy nem úgy élt, ahogy kellett volna. Mert szeretet nélkül holtnak érzi magát az ember. Igazán szeretni egyet jelent a „feltámadással”.

 A Soproni Petőfi Színház, a budapesti Nemzeti Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója

 

Szereplők:

 

Rubek professzor – Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Kiválo és Érdemes Művész

Maja – Szőcs Erika

Irene – Molnár Anikó

Ulfhejm földbirtokos – Szélyes Ferenc , Jászai-díjas

Szálloda igazgató – Wischer Johann

Lars, szolga – Major Zsolt

Diakonissza – Varga Fekete Kinga

Diószegi Imola

 

Rendező: Pataki András

 

Zenész – Varga Gábor

Dramaturg – Katona Imre

Díszlet – Pataki András

Jelmez – Szélyes Andrea

Fény – Kovács Ferenc

Súgó – Both Gréta

Rendezőasszisztens – Major Zsolt

 

 

Jegyek a Spectrum Színház jegypénztárában (Rózsák tere 13 szám), hétköznapokon 9 és 12 óra között, telefonos helyfoglalás a 0744-301-875-ös számon, naponta 9 és 19 óra között, illetve awww.biletmaster.ro oldalon.

 

Top