„SZERETNÉM HA SZERETNÉNEK”(50 perc)

 

 

„Az előadásban a szavalat és az ének, mint művészi kifejezési eszközök, váltogatják egymást. Ugyanis a versek egy részét a művésznő szuggesztív szavalattal tolmácsolja, míg a többi költeményt énekli. A megzenésített versek, Reinitz Béla zeneszerző dallamvilágával kiegészülve csendülnek fel, Kovács Réka zongorista zenei kíséretében.

Reinitz Béla zeneszerző, Ady Endre kortársa, a modern magyar zene, Bartók és Kodály híve és lelkesítő támogatója volt, és az ő nevéhez fűződnek az első megzenésített Ady versek. A költő és a zeneszerző, mint rokon lelkek, kölcsönösen jó hatással voltak egymás művészetére. Kortársaik véleménye szerint, senki úgy nem fogadta, és senki úgy nem értette Ady Endre írásait, mint Reinitz Béla. Az addig ismeretlen zeneszerző, a lánglelkű költő megzenésített poémáival mintegy berobbant a köztudatba, és a megzenésített szilaj versek Ady népszerűségét is számottevően növelték.

Az irodalmi, verses előadás gerincét képező 27 Ady vers, a költő több alkotói ciklusából van összeválogatva, egyfajta összefoglalót, szintézist nyújtva a Nyugatos poéta költészetének egészéből: a szerelmes versek mellett helyet kapnak az istenes versek és a hazafias líra is.”

 Kovács István

 

Ady est, Reinitz Béla dalaival

 

  1.Félig csókolt csók

  2.Héja-nász az avaron (ének)

  3.Rettegek az élettől

  4.A kék tenger partján

  5. Új vizeken járok

  6. Én nem vagyok magyar?

  7.A Hortobágy poétája

  8. A magyar vigasság (ének)

  9. A magyar Ugaron

 10.Búcsú Siker- asszonytól

 11.Ének a porban (ének)

 12.Betegen (próza)

 13.Mi urunk: a Pénz (ének)

 14. Harc a Nagyúrral

 15.A Márciusi Naphoz

 16.A muszáj Herkules

 17.Az  Úr érkezése

 18.Alázatosság langy esője (ének)

 19.Szelíd, esti imádság (ének)

 20.Az Isten- kereső lárma

 21.Az ágyam hívogat

 22.Kocsi-út az éjszakában

 23.Áldásadás a vonaton

 24.Az utolsó mosoly (ének)

 25.Őrizem a szemed

 26.Szeretném,ha szeretnének

 27.Ífjú szívekben élek

 

Jegyek a Spectrum Színház jegypénztárában (Rózsák tere 13 szám), hétköznapokon 9 és 12 óra között, telefonos helyfoglalás a 0744-301-875-ös számon, naponta 9 és 19 óra között, illetve awww.biletmaster.ro oldalon.

 

Top