2017. szeptember 25 - 30. közötti II. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál marosvásárhelyi helyszíne a Spectrum Színház lesz.

Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány című pódiumelőadását szeptember 29-én este 6 órától láthatják.

Az előadáson Pályuk Anna, 19. századi ruszin-magyar mesemondó egyedülálló népmeséiből hallhatnak válogatást, melyben jól ismert tündérmesei motívumok keverednek váratlan fordulatokkal, színesen különleges szereplőkkel, és mélységes emberszeretettel.

A mesefesztivál nem csak gyerekeknek szól, hanem a felnőtteket is megszólítja.

 

 

A Magyar Népmese Napja kapcsán második alkalommal szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált.

A < mesék a gyermekeknek vannak > tévhit eloszlatása és a mesék gyakorlati felhasználása fontos számunkra. Célunk a mese sokrétű alkalmazásának bemutatása (pszichiátrián, börtönben, addiktológián, veszteség feldolgozásában, oktatásban stb.) és ezen túl a közösségépítő mesélések hajnalig... A hangsúly ezen a rendezvényünkön is az élőszavas mesélésen, a belső képek gyártásán, bizonyos helyzetek átkeretezésén, a mesehallgatási transzon és a mesék gyógyító erején van. ”

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”  
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

A népmesék népszerűsítését, bejárását, a bennük rejlő évszázadokon át hagyományozódott életbölcselet, tapasztalatok, üzenetek kibontását  megértését, gyakorlatba ültetését tűzte ki céljául a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál.

 Az időpont a Magyar Népmese Napja körüli időszak, szeptember 25. -30. között.  A népmese napját tizenhárom éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük.

„A mese éltető, életrekeltő, átalakító, előrevivő szerepét Dr. Boldizsár Ildikó kutatja, módszere a Metamorphoses meseterápia egyedülálló a világon. Az ő tanítványaként vallom, hogy a mesék eredetileg felnőttektől szóltak felnőtteknek. Valójában évezredek emberi civilizációinak minden, az emberi életre vonatkozó tudása bennük van. A népmesék kincses tárházában benne van minden, ami az embert, az emberi lelket próbatétel elé állította, és a próbatételek sikeres megoldásához vezető eszközök is – amióta Világ a Világ. A mese annak az időknek a tudását hordozza, amelyben az ember a természettel, így saját belső természetével együtt élt, nem leigázni, kihasználni akarta azt, hanem nap mint nap megtapasztalta annak belső erejét, megtanulva annak törvényszerűségeit, saját életét sikerrel tudta beilleszteni egy Egységbe, az egység valóságába.”

A Metamorphoses Meseterápia módszere IQ független, és a mesék olyan ősi kódokat nyitnak meg a nyelven és a tudatalatti képeken, archetipusokon keresztül amelyekkel születünk.

Tisztelettel,

Szabó Enikő szervező,

a Tipe Tupa Egyesület vezetője, Metamorphoses meseterapeuta

Top