A Bartók évfordulóra tervezett különleges és nagyszabású Bartók-koncertet januárban Marosvásárhelyre is elhozza a Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Spectrum Színház. A Bartók kivirágzott fái című hangversenyen először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során.

A Hagyományok Háza által szervezett koncert egy nem mindennapi művészi kísérlet, ahol a népzene és a Bartók-kompozíció egyszerre szólal meg például a zongorára írt kolinda dallamokban. A koncert címe – Bartók kivirágzott fái – is innen fakad. A hangversenyt Bartók Béla zeneszerző halálának 70. évfordulóján, a budapesti Zeneakadémián mutatták be, január 17-én a Spectrum Színház szervezésében láthatja, hallhatja a nagyérdemű a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is.

A koncerten először szólalnak meg Bartók népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azt a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során. A komolyzenei és a népzenei élet kiváló előadói valósítják meg ezt a nem mindennapi művészi kísérletet: többek közt Kokas Katalin, Kelemen Barnabás hegedűművészek vagy a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és bandája népzenei együttes.

A Bartók-koncerten eredeti népzene és komolyzene lesz egy este repertoáron. Ilyet már hallhatott a nagyérdemű például a Muzsikás együttestől, azonban az, hogy a népzene és a Bartók kompozíció egyszerre szólalhat meg, például a zongorára írt kolinda-dallamokban, úttörő vállalkozás. A műsor szerkesztője és ötletgazdája, Kelemen László a kétrészes műsorba Bartók Béla népzenei feldolgozásai közül a 8, a 10 és a 20 Magyar Népdalból, a Gyermekeknek ciklusból, a Román kolinda-dallamokból, valamint a rapszódiákból és a hegedűduókból válogatott.

Kelemen László szerint a népzenei feldolgozásokkal Bartók valami olyat próbált zenébe foglalni, ami számára életének és művészetének egyik alapélményét jelentette, és ami, mint a kantátabéli szarvasok az ajtón, nehezen „térhet be” a nyugati zenére kitalált partitúra-lejegyzésekbe. Bartók a leírt kottát korántsem tekintette „szentírásnak”, és tisztában volt a klasszikus notáció korlátaival is. „Kottaírásunk tudvalevően többé-kevésbé fogyatékosan veti papírra a zeneszerző elképzeléseit...” – vallja Bartók maga.

A január 17-ei koncertet 19 órától lehet megtekinteni a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A belépő 30 lej, kedvezményesen 20 lej. Jegyek már kaphatók a Kultúrpalota jegypénztárában hétköznaponként 9-16 óra között.

  

BARTÓK KIVIRÁGZOTT FÁI

Közreműködnek:

Kelemen Barnabás hegedű

Kokas Katalin hegedű

Szalonna és bandája (a Magyar Állami Népi Együttes zenekara)

Navratil Andrea ének

Pál Eszter – ének  

Czébely Beáta – zongora

Borbély László - zongora

 

Szerkesztő: Kelemen László


 

 

Top