KÖZLEMÉNY

 

Zénó, az elképesztő madárijesztő

Interaktív gyerekelőadás a Spectrumban október 20-án

Újabb vendégelőadás érkezik a marosvásárhelyi Spectrum Színházba, amelynek középpontjában ezúttal a gyerekek lesznek, Zorkóczy Zenóbia kovásznai egyéni előadóművész ugyanis egy interaktív bábelőadást mutat be. Zénó, az elképesztő madárijesztő című gyerekműsorra október 20-án, kedden várják a kicsiket.

Az előadásban a madárijesztő nehéz helyzetbe kerül: gazdája sok évnyi hűséges szolgálat után tűzre akarja vetni, mert úgy lerongyolódott a munkában. Ezért menekülőre fogja. Ráadásul a feje is elgurul. A gyermekek segítségével kell megtalálnia új életcélját, hivatását, ezért elmeséli nekik életét, beszámol nekik eddigi tapasztalatairól. A kertben, ahol eddig élt s dolgozott, rengeteg barátra tett szert. Ismeri a madarak, a virágok, a zöldségek boldogsággal és szomorúsággal telített életét.

A történeteiben megelevenedik a tökök párbaja, a madarak költőversenye, a virágok koncertje, a bogarak tánca. Az előadásban Zorkóczy Zenóbia a saját rögzített, illetve improvizált szövegei mellett magyar és román költők, írók verseit, meséit is fölhasználja, hogy minél érzékletesebben mutassa be mindazokat a lényeket, amelyekkel a gyermek falusi, paraszti környezetben, vagy erdőn-mezőn járva találkozhat. Ezeket a rendkívüli találkozásokat lírai és mesei narratívák segítik. A gyermekben eleve ott gyökerezik a vágy a teremtett világ lényeinek megismerésére és megértésére. Egy ismeretlen rovar, vagy virág nevének megtanulása a genezis megélése. Ilyenkor a gyermek Ádámmá változik, kinek színe elé járulnak a teremtett lények, hogy az első ember nevet adjon nekik. Az interaktív játék, a madárijesztő folyamatos, intenzív kommunikációja a gyermekközönséggel képes megadni ezt az élményt.

Az előadás célja megmutatni, hogy a gyermek nem passzív befogadó, hanem aktív résztvevője, alakítója a mű cselekményének. Ez a dramaturgia alkalmas arra, hogy a gyermek a legősibb emberi tevékenység, a közös játék útján jusson ismeretekhez. Zénó előadása, a madárijesztő meséi gondolkodó embert nevelnek a gyermekből, nem passzív befogadót s öntudatlan fogyasztót, hiszen a teremtett világ csak az ő részvételükkel teljes.

Zorkóczy Zenóbia előadását október 20-án, kedden 10 órától lehet megtekinteni a Spectrum Színházban. Az előadásra a belépő 5 lejbe kerül. Az előadáson való részvételhez előjelentkezés szükséges, ezt a 0744-301.875-ös telefonszámon lehet megtenni hétköznaponként 10 és 12 között.

Top