Április második hétvégéje a cimbalom jegyében telik Marosvásárhelyen. A kétnapos eseménysorozat a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély és a Spectrum Színház Egyesület közös rendezvénye.

 

A magyar cimbalom – cimbalomkurzus és cimbalmos találkozó – április 7-én, szombaton, reggel 10, délután 2 és este 7 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

 

            Erdélyben első alkalommal kerül megszervezésre a cimbalmos találkozó, ahova szeretettel várunk minden hagyományos és feldolgozott zenét játszó cimbalmost, továbbá akár teljes zenekarokat is.

A cigány zenei mesterkurzust Radics Ferenc prímás vezeti, a népzenei mesterkurzust pedig Pál István Szalonna prímás irányítja. Cimbalomkurzust tart: Balogh Kálmán, Csurkulya József, ifj. Csurkulya József (Budapest), Fazakas Albert (Sepsiszentgyörgy), Ürmös Sándor (Budapest). A zenekari kurzust Radics Ferenc és Pál István Szalonna vezeti. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.


A találkozó igazi barátkozós, örömzenélős napot ígér, amely révén szakmai tapasztalatcserére adódik lehetőség – a cimbalom, de a zenekari játék mesterfogásainak megismerésére egyaránt.

Az eseményen való részvétel ingyenes.

A találkozót követően az est – a Világló Egyesület szervezésében – táncházzal folytatódik, amelynek a Nemzeti Színház Underground terme ad otthont. Muzsikál a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és az Üver zenekar.

 

A magyar cimbalom – koncert ifj. Koszorus Kálmán emlékéreáprilis 8-án, vasárnap, délután 6 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

     

A cimbalom az egyik legsokoldalúbb magyar hangszer, amely az emlékkoncert során többféle formációban és műfajban kerül bemutatásra, ifj. Koszorus Kálmán szellemében, aki – a barokktól Bartókig, a hagyományos népzenétől a cigány zenéig – ennek a hangszernek is mestere volt.

Az esemény során e ritka hangszer nagyszerű előadói – Balogh Kálmán, Csurkulya József, ifj. Csurkulya József, Fazakas Albert – mellett olyan kiváló művészek is fellépnek, mint Kásler Magdi és Navratil Andrea énekesek, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara – Radics Ferenc és Pál István Szalonna vezetésével – továbbá a marosvásárhelyi Üver zenekar.

Szerkesztő: Kelemen László

Az emlékkoncert a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély és a marosvásárhelyi Spectrum Színház Egyesület közös rendezvénye.

Az eseményre a belépés díjtalan.

 

 

 

 

         

 

 

Top